Érje meg a huszadikat is!

J. Garai Béla


Egy híján tíz

Márton Attila

Sok internetes médiumnál már bevált a fizetős modell

A A A A
Sok internetes médiumnál már bevált a fizetős modell : illusztráció

A világon már több internetes médiumnál is bevált a fizetős modell. Az erről szóló információk azt támasztják alá, hogy az olvasók a digitális környezetben egyre inkább hajlandók pénzt kiadni újságért, amely interneten szolgáltatja a tartalmat. Egyelőre csak köztes megoldásokat alkalmaznak, hiszen nem lehet egy csapásra áttérni az üzleti modellre, amikor eddig sok-sok éven át a látogatók ingyen olvashatták a híreket. Vannak médiumok, amelyek az első 20 hírt ingyen adják, vannak, amelyek csak a szerzői cikkeket, elemzéseket, publicisztikát teszik fizetőssé, a hírügynökségi anyagot, a híreket, a tudósításokat viszont nem. Sokféle megoldást alkalmaznak ugyanazzal a céllal: az olvasó is járuljon hozzá a tájékoztatás költségeihez. Ha minőséget és bővülő tartalmat akar.

A szerkesztőségek már régóta tudják, hogy a profi tájékoztatást nem lehet ingyen végezni, valakinek azt ki kell fizetni. A hirdetések pedig nem tartják el még a nagy olvasottságú internetes újságokat sem, nemhogy a kisebbeket, pláne a kisebbségi közösségeket kiszolgáló hírportálokat. Maradnak tehát a pályázatok és egyéb támogatások, amelyek kisebbségi sajtó esetében még akkor is nélkülözhetetlen forrást jelentenek, ha van bevétel a lapárból is.

Mindazonáltal az Olvasónak lassanként el kell fogadnia, hogy a hírszolgáltatásért fizetni kell, mint a nyomtatott újságért is. Csak az internetes hírszolgáltatás előfizetése sokkal kisebb összeg, mint az újság ára. Pontosabban néhány napilap árából egész hónapra be lehetne fizetni, az évi pedig még jutányosabb. Tehát nem nagy összegről van szó. Mégsem támogatja az olvasótábor az üzleti megoldást, pedig tudván tudja, hogy hírfogyasztóként csak nyer bevezetésével. Mint kiderült, nem is a fizetendő összeg - az a havi egy euró - okoz gondot, hanem a bíbelődés a fizetéssel . Nálunk ugyanis még nem járódott be annyira az internetes fizetés, mint a nálunk szerencsésebb országokban, ahol a komoly internetes média könnyebben is tért és tér rá az üzleti modellre.